Iværksætter i udlandet

28.07.2015
PrintFacebookLinkedInTwitterMail Facebook LinkedIn Twitter Mail Hvis du deler indholdet, vil udbyderen kunne sætte cookies på din computer.

Spørgsmål

Hej Startvaekst Jeg står i en situation, hvor jeg er flyttet til Frankrig i en midlertidig periode (1-2 år), hvor jeg ønsker at starte en e-handelsbaseret virksomhed. Jeg har læst mig frem til, at man godt kan oprette dansk virksomhed selvom man har bopæl i udlandet. Jeg er i den forbindelse i tvivl om jeg skal oprette en klassisk enkeltmandsvirksomhed eller iværksætterselskab. Virksomheden vil ikke komme til at kræve store personlige investeringer eller lån, og det er lige nu meget uklart, hvor meget jeg kan komme til at omsætte for. Jeg ønsker derfor en meget simpel start med mig som eneste person i virksomheden. Taget min situation i betragtning, er der nogle formaliteter jeg skal være specielt opmærksom på, når jeg driver en dansk virksomhed fra udlandet? Hvordan fungerer det med momsen? Mvh

Svar

Hej.
Hvis du har bopæl i udlandet, kan du ikke oprette en enkeltmandsvirksomhed i Danmark. Du kan til gengæld oprette det der hedder "anden udenlandsk virksomhed i Danmark", og driftsformerne er i princippet ens. Årsagen er, at for personligt ejede virksomheder gælder, at for at være dansk, skal ejeren være bosat i Danmark.
Du kan oprette din virksomhed på din franske adresse, men det vil betyde, at din virksomhed ikke får et CVR nummer, men istedet et SE-nummer, da den i givet fald vil blive registreret hos Skat i Tønder. His du har brug for et CVR-nummer skal du bruge en dansk repræsentant, som vil lade din virksomhed registrere på sin danske adresse.
Jeg skriver dette fordi, der er forskel på synligheden mellem de to numre. Et CVR-nummer er offentlig tilgængeligt på Cvr.dk, mens man kun kan finde SE-numre på skats hjemmeside. Sidstnævnte kan være lidt svær at finde, for kunder, leverandører og andre.

Et iværksætterselskab er i realiteten et kapitalselskab, og der kræves derfor en dansk adresse. En postboks er ikke tilstrækkeligt, for loven kræver, at man skal kunne træffe ledelsen på adressen, og det ville jo ikke være muligt.

Spørgsmål om moms, vil du med fordel kunne rette til skat.dk, og der kan komme spørgsmål om import/eksport på tale. Normalt vil der indenfor EU ikke bliver krævet import/eksport registrering, men hvis det f.eks er vin. chokolade, tobak eller lign. kan du skulle registreres for punktafgifter. Dette er også noget Skat kan svare på, idet de jo er øverste myndighed når det gælder både moms og afgifter.

Jeg håber du kan bruge svaret, og ønsker held og lykke.

Med venlig hilsen

Erhvervsstyrelsen

Annette Vandet

Kommentar

NB: Det er IKKE muligt at stille nye eller uddybende spørgsmål via kommentarfeltet

Du skal svare på dette spørgsmål, så vi kan undgå systematisk spamudsendelse.